Let op, wijziging! Optie "Bezorgen in de regio": dit vindt alleen op woensdag en zaterdag plaats en bij besteding vanaf € 15,00!
Welkom bezoeker, Wilt u inloggen of registreren?

A2A2 KAAS

Er zijn geen producten in deze categorie.

A2A2 KAAS

In Nieuw-Zeeland is het geen wereldnieuws meer, maar voor veel mensen in Nederland waarschijnlijk wel. Een koemelk die ook mensen met een koemelkallergie kunnen drinken of een heerlijke plakje kaas voor op de boterham, zonder toevoegingen of speciale aanpassingen. Hoe? Het antwoord zit in de genen van de koe. Ecoboer en melkveehouder Carel van Acht verdiepte zich enkele jaren geleden in deze melk en besloot het naar Nederland te halen. Sinds kort is hij Nederlands eerste A2A2-melkboer en kaasverzenden.nl het eerste verkooppunt van A2A2 melkproducten.


Onderzoek
“Begin jaren tachtig is in Nieuw-Zeeland een onderzoek gestart naar hoe het kwam dat steeds meer mensen last kregen van een melkallergie. Uit het onderzoek kwam naar voren dat niet alle melk dezelfde eigenschappen bevat. Integendeel. En dit verschil komt door een gen dat de koe bezit; er zijn koeien die hebben het A1A1-gen, maar ook het A1A2- en A2A2-gen zijn mogelijk.”

Peptide
“Bij de afbraak van melk met het A1A1- en A1A2-gen in het menselijk lichaam komt een lichaamsvreemde stof vrij, Peptide. Deze stof zorgt ervoor dat je een allergische reactie op melk kunt krijgen. Bij de ene persoon uit zich dit in melkintolerantie, maar ook diabetes en botontkalking worden er soms al mee in verband gebracht. Het Nieuw-Zeelandse onderzoek wees uit dat bij de afbraak van de eiwitten in de A2A2-melk er geen Peptide in het menselijk lichaam vrijkomt.
Waarom er dan vroeger geen melkallergieën waren? Dat is omdat de oude koeienrassen veelal het A2A2-gen hadden. Door ‘Holsteinisering’ (de opkomst van de Holstein koeien in Nederland) zijn er meer koeien gekomen die het A2A2-gen niet hebben. Om te bepalen welk gen een koe heeft dien je een haarmonster te laten onderzoeken.”

A2A2-melk
“Sinds 2000 wordt in Nieuw-Zeeland de A2A2-melk apart geproduceerd en verwerkt. Van wat ik gelezen heb is inmiddels 30% van alle melk daar volledig A2A2. In Nederland ben ik de eerste die volledig A2A2 is. De melk die mijn koeien geven wordt apart opgehaald om door een biologische kaasmaker te worden verwerkt. Een kostbaar proces; de oplegger haalt bij mij de melk op om rechtstreeks terug te gaan naar de fabriek. Bijladen van melk bij andere boeren is niet mogelijk. 
“Mijn koeien zijn allemaal van het ras Normandiërs. Een mooi, groot, kleurrijk en mak vee dat ik speciaal uit Frankrijk heb laten komen. Al was dat niet gemakkelijk; het ras Normandiërs is in Frankrijk namelijk een beschermde groep. Ik heb er ruim twee jaar over gedaan! Uiteindelijk kon ik afreizen naar Frankrijk om haarmonsters te nemen welke ik in Wageningen vervolgens liet onderzoeken. Bron: Milk story

Eerste verkooppunt in Nederland
Kaasverzenden.nl (Verheijen kaas & delicatessen) is de eerste kaasspeciaalzaak die A2A2 producten in Nederland verkoopt.
 

×
×
×
×
×
×
×